Notícia

L’ou, una proteïna d’alta qualitat per a totes les edats

L’ou, una proteïna d’alta qualitat per a totes les edats


2018-10-12

Sabies que els catalans consumim 76 milions de dotzenes d’ous l’any? Aquest és només un dels motius per celebrar que demà és el Dia Mundial de l’Ou. L’altra, i encara més important, que l’ou és una proteïna d’alta qualitat per a totes les etapes de la vida, lema central de la celebració de 2018.

Com cada any, el segon divendres d’octubre se celebra arreu del món, des de 1996, el Dia Mundial de l’Ou, una iniciativa de la Comissió Internacional de l’Ou (International Egg Comission-IEC) que recorda la importància d’aquest aliment i els seus beneficis per a la salut. Ens sumem a la celebració promoguda a Catalunya per la Federació Avícola Catalana (FAC), de la qual en som socis, compartint amb vosaltres el seu secret: l’ou és un aliment bàsic que cobreix els requisits nutricionals de la població de qualsevol edat, amb un valor afegit respecte a altres fonts de proteïna: la seva  biodisponibilitat, és a dir, que els nutrients que aporta són més fàcils d'absorbir per l'organisme. A continuació, resumim els beneficis específics de menjar ous en cada etapa de la vida, alguns dels quals ja n’hem parlat i d’altres anirem ampliant en futures entrades a aquest bloc.
 
Embaràs
 
Les proteïnes són un component bàsic de l’origen de la vida, per això durant l’embaràs els nutrients essencials de l’ou contribueixen al correcte desenvolupament fetal. El rovell de l’ou és la millor font dietètica de colina, un nutrient clau durant aquesta etapa de la vida, que contribueix al creixement òptim del fetus. També conté àcid fòlic, un nutrient normalment deficitari en les embarassades que contribueix al desenvolupament del cervell del nadó: una ració d’ous (100 gr) representa el 25% de la ingesta recomanada diària d’aquest micronutrient.
 
Una font proteica d'alta qualitat és vital especialment durant la infantesa i l’adolescència, ja que en aquesta etapa de la vida es produeix un important creixement i desenvolupament de teixits i les necessitats nutricionals de l’organisme són més elevades que en l’etapa adulta.  L’ou és, doncs, un aliment complet que afavoreix el desenvolupament sa del cervell dels infants i millora el seu nivell de concentració a l'escola. 
 
Edat adulta
 
Durant l’edat adulta, l'ou segueix sent un gran aliat dietètic: no només ajuda a generar proteïnes i reparar teixits, sinó que també afavoreix la producció d’enzims i hormones necessàries pel metabolisme. A més, s’ha demostrat que consumir una dieta rica en ou té un efecte saciant que ajuda a controlar el pes (factor de risc de malalties cardiovasculars) i permet absorbir millor els nutrients presents als vegetals crus. 
 
Vellesa
 
La proteïna de l'ou també ajuda a reparar els teixits corporals a mesura que envellim, per això al llarg de la vida aporta importants beneficis. A més, durant la vellesa es perd la gana degut al deteriorament del gust i l’olfacte, els problemes bucodentals dificulten la masticació i els canvis en l'aparell digestiu fan que les digestions siguin més lentes i es redueixi l'absorció de nutrients. Per això, degut a la seva fàcil digestió i biodisponibilitat, l’ou està especialment recomanat durant aquesta etapa de la vida.
 
Si encara no tens suficients raons de pes, et donem 10 raons més per incloure l’ou a la teva dieta.
 
 

Feliç #DiaMundialdelOu i bon profit #EggsLoversLiderou!

 

_______________
 
*Font: International Egg Comission-IEC, Institut d'Estudis de l'Ou i Federació Avícola Catalana
 
 
 
 

Últimes Notícies