Notícia

10 bones raons per les quals l'ou és un aliment extraordinari

10 bones raons per les quals l'ou és un aliment extraordinari


2016-10-14

Avui estem de celebració. Sí, sí, avui celebrem el nostre dia. El segon divendres d'octubre a molts països del món se celebra des del 1996 el Dia Mundial de l'Ou, una iniciativa de la Comissió Internacional de l'Ou (IEC, per les sigles en anglès) que recorda la importància d'aquest aliment i els seus avantatges per a la nutrició i la salut.

I la millor manera de celebrar-ho no és altra que reconeixent i divulgant la seva riquesa nutricional: l'ou és un concentrat de nutrients de gran valor. Com diu Ferran Adrià, és "el ravioli natural perfecte" i en el seu interior guarda un autèntic tresor alimentari. No oblidem que la seva missió a la naturalesa és crear un nou ésser viu complet.

Hi ha moltes raons per considerar-lo un aliment extraordinari i imprescindible en la nostra dieta. N’apuntem algunes:

Energia: Un ou aporta només 70 kcal (3-4% IR d'energia). Per tant, és perfecte per a règims de reducció de pes, ja que incorpora nutrients de gran interès i té un baix contingut de sucres.

Colesterol: Ha quedat superat el vell mite de l'ou i la seva relació amb la malaltia cardiovascular. Avui en dia, consumir 1 ou al dia és perfectament compatible amb una dieta cardiosaludable i es reconeixen els seus enormes avantatges nutricionals.

Proteïna: L'ou té un alt contingut de proteïna i la seva és la de més qualitat d’entre tots els aliments. La seva combinació d’aminoàcids és similar a la que necessita el nostre organisme i permet construir i reparar els teixits, procés essencial en totes les etapes de la vida.

Vitamines: Menys la vitamina C, l'ou les té totes en quantitats apreciables. En el rovell es concentren les vitamines A, D, E i K, i en la clara, sobretot les del grup B. No hem de rebutjar el rovell, per no perdre aquests importants nutrients. L'ou aporta per cada 100 g de part comestible (dos ous mitjans), vitamina A (28,4% del valor de referència del nutrient-VRN), vitamina D (36% VRN), vitamina E (15,8% VRN) , riboflavina (26,4% VRN), niacina (20,6% VRN), àcid fòlic (25,6% VRN), vitamina B12 (84% VRN), biotina (40% VRN) i àcid pantotènic (30% VRN), entre altres vitamines.

Greix / Lípids: Els lípids de l'ou són majoritàriament insaturats, les2/3 parts, i només 1/3 són greixos saturats. L'ou té un alt contingut de greixos monoinsaturats. Per això, el seu greix es considera saludable. També té àcids grassos essencials,que necessitem consumir perquè el nostre organisme no pot sintetitzar-los. L'ou és font d'àcids grassos omega-3 i conté 42,8 mg de DHA per cada 100 kcal.

Lecitina: A la part grassa de l'ou s’hi troba la lecitina, un compost amb funció emulsionant, que intervé en el metabolisme del colesterol, reduint la seva absorció intestinal i evitant que es dipositi a les artèries.

Colina: Un component de la lecitina de l'ou és la colina, nutrient per al qual l'Agència Europea de Seguretat Alimentària ha fixat el 2016 consums recomanats. L'ou és una de les principals fonts de colina dietètica, ja que dos ous (100 g de part comestible) aporten 250 mg de colina i cobreixen bona part de les necessitats diàries. La colina és molt important per a la formació i el funcionament normal del cervell i el sistema nerviós, i prevé el deteriorament cognitiu lligat a l'envelliment. Les necessitats augmenten durant el període de gestació, lactància i les primeres etapes de desenvolupament del nadó.

Antioxidants: L'ou aporta diversos compostos antioxidants, com la vitamina E, el seleni o els carotenoides. Els pigments del rovell són carotenoides i contribueixen a prevenir l'oxidació cel•lular. Per exemple, la luteïna i la zeaxantina són importants per mantenir la salut ocular, ja que prevenen la degeneració macular associada a l'edat i les cataractes.

Minerals: L'ou és ric en minerals, que són micronutrients amb funcions importants en la dieta i la salut. En destaquen especialment el fòsfor (30,9% VRN), ferro (15,7% VRN), zinc (20% VRN) i seleni (18,2% VRN), presents en l'ou en formes biodisponibles.

• A més del seu valor nutricional, és un aliment estrella a la cuina, molt versàtil i agraït, que permet múltiples preparacions: durs, poché, remenats, al niu, fregits, farcits, com a ingredient en rebosteria i altres plats ... I tu, com els prefereixes?

Per saber més sobre l'ou i la seva importància en la nutrició i la salut: ‘El Gran Libro del Huevo’ : enlace* Fuente: Instituto de Estudios del Huevo

Últimes Notícies