2020-06-22
Avui a la secció “Gent de l’Ou” parlem amb la Meritxell Collbatallé, la nostra responsable de Qualitat. Va néixer a Arenys de Munt i va estudiar Biotecnologia a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), estudis que va completar amb un màster en Qualitat i Seguretat Alimentària a la CESIF. Abans d’entrar a formar part de l’equip de Liderou, l’any passat, havia treballat al departament de qualitat i seguretat alimentària de grans i petites empreses, així com de diferents sectors, com el carni o el de la xocolata. Amb ella coneixerem una mica millor com és el dia a dia d’aquest departament perquè els ous que arriben a la teva taula siguin de la màxima qualitat i amb total garantia de seguretat alimentària.
Quines tasques desenvolupeu al departament de Qualitat de Liderou?
La nostra principal tasca és realitzar l'anàlisi de qualitat als ous per tal de garantir la seva seguretat alimentària. A més, mantenim la certificació IFS (International Featured Standard), una de les més prestigioses del sector agroalimentari en l’àmbit internacional, i fem de contacte amb els serveis de Salut pública. També gestionem la prevenció de riscos laborals.
Com es garanteix la qualitat durant tot el procés de producció, classificació, embalatge i distribució dels nostres ous?
Tenim establerts processos per garantir la seguretat alimentària dels ous, basats en el sistema APPCC (Anàlisi de Perills i Punts de Control Crític) i validats tant per les inspeccions del Departament de Salut Pública com per les auditories d’entitats privades com IFS o el CCPAE (que fa referència al control dels productes ecològics).
A quines normatives i controls està sotmesa la producció avícola?
El sector de l’ou està sotmès a normatives específiques com la de la pròpia comercialització de l’ou que ens marca, per exemple, aspectes de qualitat, però també a altres més generals com el Reglament Europeu d’Informació al Consumidor, entre d’altres. La nostra feina és també saber a quines normatives estem sotmesos i garantir el seu compliment. També hi ha normatives més específiques com per exemple la de la producció ecològica que ha de complir uns requisits propis.
Quines certificacions internacionals avalen la qualitat dels nostres ous?
Liderou és una empresa certificada en IFS des de l’any 2019. Aquesta normativa es d’abast internacional i ens avala com a empresa que treballa amb processos que garanteixen la seguretat alimentària. Cada any una empresa independent ens audita per assegurar que es compleixen els requeriments i, a més, hem assolit la màxima qualificació.
Ha afectat la crisis sanitària del covid-19 als protocols habituals de qualitat?
Els protocols de qualitat s’han mantingut vigents. Però sí que ens ha afectat pel fet que hem hagut de reprogramar visites d’externs per poder garantir la salut dels nostres treballadors i d’aquestes visites, també hem reorganitzat altres aspectes interns pel mateix motiu, però els protocols bàsics s’han mantingut.
Un cop a casa, com hem de conservar correctament els ous per garantir la seva seguretat?
Per conservar els ous correctament, cal tenir en compte una regla d’or: els ous necessiten una temperatura estable, per tant, la millor manera de conservar-los a casa és a la nevera. També és important, quan s’hagin de fer servir, només treure els necessaris.
Alguna recomanació per gaudir-los especialment ara que ve l’estiu?
Primer, conservar-los adequadament. També és molt important mantenir l’hàbit de rentar correctament les mans abans de cuinar i, per últim, si són cuinats en cru, consumir-los el mateix dia.
El test dels #EggsLoversLiderou
Quin és el plat amb ous que més li agrada? La truita de patates que fa la meva àvia.
Ous: per esmorzar, dinar, berenar o sopar? Acostumo més a menjar-los per sopar, que és quan menjo amb la família.
Quants ous menja a la setmana? De 4 a 6, depèn.
Expliqui’ns el seu truc definitiu a la cuina per cuinar ous? Que siguin ben frescos.
La truita de patates, amb o sense ceba? Amb ceba!!
Els ous ferrats, amb ‘puntilla’ o sense? Les dues.
I la pregunta del milió: què va ser primer, l’ou o la gallina? L’ou??
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Coneix la campanya ‘Gent de l'Ou’:
www.inprovo.com/gente-del-huevo
@la.hueveria (Instagram)
@lahueveria_ (Twitter)