Notícia

El nostre aliat més versàtil a la cuina

El nostre aliat més versàtil a la cuina


2017-11-15

Els valors gastronòmics i nutricionals de l'ou són indiscutibles i el converteixen en un aliment molt apreciat pels consumidors de totes les edats, sense limitacions geogràfiques, culturals ni de religió. Alguns experts l’anomenen la “multivitamina natural” i a nosaltres ens agrada molt l'expressió “aliment rodó”, com l’ha definit l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU).

L'ou aporta una de les proteïnes de més alta qualitat que existeixen a la natura i constitueix un autèntic còctel de vitamines, minerals i altres nutrients essencials amb múltiples beneficis per a la nostra salut. I a més, només té 70 kcal… i és molt bo!

Però tot això segur que ja ho saps. Avui volem parlar-te d'un altre gran valor de l'ou: la seva versatilitat a la cuina. T'has parat a pensar la gran quantitat de formes de preparar un ou? Bullit, fregit, a la planxa, poché (escalfat), en truita, remenat i mollet, aquestes són les 7 formes més comunes de cuinar un ou, com ens explica al seu canal de Youtube la blocaire de Las recetas de MJ.

I això només quan l'ou és el protagonista, però també ofereix grans possibilitats culinàries com a acompanyament, que van des de l'elaboració de salses i cremes fins a arrebossats de carn o peix i, és clar, en la rebosteria, on sens dubte és el rei.

Una altra dada: es pot utilitzar l'ou sencer o el rovell i la clara per separat, per exemple, per coronar un tendre tàrtar de carn o preparar una esponjosa merenga, respectivament. I això no és tot: per les seves propietats, l'ou té moltes funcions a la cuina que fa que sigui/que el converteixen en el nostre aliat més versàtil. Repassem-ne algunes:

1- Dóna color: imagina unes natilles sense el seu tradicional color daurat o el groc de la pasta a amb ou, que tant ens agrada.

2- Suavitza i aporta una textura agradable: introduir la cullera en una mousse o un tiramisú i notar-ne l’esponjositat al paladar és un dels petits plaers de la vida.

3- Aixeca masses: l'ou té el ‘superpoder’ de fer pujar masses de pa de pessic i suflés. Imprescindible en rebosteria!

4- Pinta i dóna lluentor: li dóna el toc final a pans, pastes fullades i pastissos aportant aquest to torrat tan desitjable.

5- És un adhesiu natural: què serien les croquetes o les crestes sense ou? O els llibrets de pernil dolç i formatge que et solucionen el sopar dels nens?

6- Clarifica: la clara d'ou s'utilitza per eliminar impureses en brous i consomés. A més, #sabiesque l'ou també s'utilitza durant l'elaboració del vi per obtenir aquest aspecte cristal•lí tan valorat?

7- Coagula i gelifica: aporta la textura i consistència ideal a flams i quiches... ni massa sòlid ni massa líquid!

8- Emulsiona: sense l’ou no gaudiríem d'una dolça merenga o d'una de les salses per excel•lència, la maionesa, consumida arreu del món.

I per acabar, volem donar-te dos consells bàsics de manipulació i conservació perquè puguis gaudir de plats elaborats amb ou de forma segura:

- Si fas pastissos, natilles o salses amb ous, recorda conservar-los en fred i consumir-los durant les 24 hores següents a la seva elaboració.

- L'elaboració ha de ser en continu, és a dir, sense retards entre la preparació dels ingredients i la seva cocció, per exemple, batre l'ou just abans de fer la truita o arrebossat, o muntar la clara al punt de neu just en el moment de fer una mousse o un pa de pessic.

No volem acabar sense desitjar-te:

Cuina amb imaginació i... Bon profit #egglover!!

Últimes Notícies