Notícia

L’ou, protagonista del Dijous Gras arreu de Catalunya

L’ou, protagonista del Dijous Gras arreu de Catalunya


2019-02-22

"Per Dijous Llarder, botifarra menjaré" i "Per Dijous Gras, botifarra fins al nas" són les dites populars catalanes més conegudes per celebrar una tradició tan arrelada al nostre territori com menjar botifarra d’ou o truites de botifarra. Ens sumem a aquesta tradició tan nostra i et proposem un sorteig per premiar la teva fidelitat: publica fotos de les teves millors truites a Instagram amb l’etiqueta #EggsLoversLiderou i podràs guanyar un lot de productes Liderou.

Dijous Gras o Llarder, també conegut com el "Dia de l'ou i el porc", "Dia de la truita" o "Dijous de les Llardufes" (a la comarca de l’Empordà), és el tret de sortida de les festes del Carnestoltes arreu de Catalunya. Ve marcat pels àpats familiars protagonitzats per les botifarres d’ou, truites i ous barrejats amb botifarra o coca de llardons. Antigament era un costum molt arrelat que els infants fessin captes d'ous de casa en casa (vaja com a Halloween però en comptes de dolços amb ous!!) per elaborar les truites i la resta d'exquisideses que es preparaven per a la jornada i que tradicionalment es gaudien en aplecs populars a l’aire lliure. 
 
Es té constància de la vinculació entre la botifarra d'ou i el Carnestoltes des de principis del segle XVII. Antigament, el Dijous Llarder marcava el final d'un període d'alimentació grassa que s'iniciava amb la matança del porc per Sant Martí i continuava durant el Nadal fins al mes de febrer, quan el rebost s'havia buidat força però encara quedaven llardons i botifarres. Per això, la població s'afartava amb aquests aliments per tal de preparar-se per a l'abstinència de la Quaresma.
 
Una altra de les receptes del corpus culinari català per aquestes dates i que ens agrada molt -us ho podeu imaginar!-, és la truita de botifarra, que es pot fer de moltes maneres: tancada o oberta; amb botifarra blanca o negra, o les dues, i així no cal escollir! En general, és temps de truites per a tots els gustos i amb tot tipus d’ingredients, i arreu del país es fan molts concursos populars. 
 
Aquest any ens fa molta il·lusió patrocinar el concurs de truites que organitza Osona Cuina, un grup de cuiners que durant els darrers 20 anys han unit les seves forces, creativitat i experiència darrere els fogons per fer de la comarca un dels referents gastronòmics de Catalunya. Pots consultar les bases del concurs aquí.
 
També volem premiar la teva fidelitat a les xarxes socials amb un sorteig a Instagram: comparteix les teves millors fotos de truites amb l’etiqueta #EggsLoversLiderou i, a més de difondre-les a les nostres històries, podràs guanyar a un lot de productes Liderou. 
 

Molta sort i bon profit #EggsLoversLiderou!!!

 
 
 
*Consulta les bases del sorteig a continuació:
 

Últimes Notícies