Notícia

Miquel Callís, president d'honor de la Federació Avícola Catalana

Miquel Callís, president d'honor de la Federació Avícola Catalana


2017-02-22

L’assemblea extraordinària de la Federació Avícola Catalana ha nomenat president d’honor a Miquel Callís, que cedeix el relleu en la presidència a Joan Anton Rafecas. Aquets nomenaments van tenir lloc ahir a la tarda en un emotiu acte celebrat a la Casa Llotja de Mar de Barcelona, presidit per la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Serret

El fundador i president de Liderou, Miquel Callís, va ser promotor i fundador de la Federació Avícola Catalana l’any 1977 i n’ha estat el seu president durant la major part de la seva trajectòria. Aquest relleu coincideix doncs amb el 40 Aniversari de l’entitat, responsable de vetllar pels interessos del sector avícola català, que inclou tant la producció de carn d’aviram com d’ous, que representen l’11,15% i l’1,5% de la renda agrària a Catalunya, respectivament.

Nascut a Banyoles fa 83 anys, Callís ha estat avicultor des de la seva infantesa i un empresari que coneix tots els subsectors dins la indústria avícola. Això, sumat al fet que sempre ha defensat que cal trobar els punts comuns entre les empreses associades per seguir creixent i fer front als reptes i oportunitats del sector, així com la seva gran capacitat de negociació són les principals raons per les quals ha estat nomenat president d’honor.

La seva ferma creença en la col•laboració entre el sector públic i privat el va portar a desenvolupar institucions com el Centre de Sanitat Avícola de Catalunya i Aragó (CESAC), que com ell diu “avui en dia és molt més que un laboratori veterinari; és tot un referent en sanitat avícola”.

Al seu discurs va insistir que “l’èxit dels 40 anys de la FAC són fruit de l’esforç d’un col•lectiu professional i compromès amb un producte amb molts valors, apte per a totes les edats, molt bo per la salut, i a més, acceptat per totes les cultures i religions”. I va cloure amb un desig: “recuperar el sentit de tradició i festa perquè el pollastre torni a ser el centre de la taula al Nadal i totes celebracions familiars”.

Per la seva banda, el nou president, Joan Anton Rafecas, de 63 anys i nascut a Vilafranca del Penedès, és un professional dedicat a l’avicultura des del 1974. Actualment jubilat, ha estat un membre molt actiu de la Junta Directiva de la FAC des de la seva incorporació, l’any 2002, i president del Grup de Producció de Pollastres de la Llotja de Bellpuig durant 12 anys (2002-2014). Les raons per les quals ha estat escollit són el seu ampli coneixement del sector, així com el seu caràcter negociador, obert i dialogant.

Catalunya és la primera comunitat autònoma productora de carn d’aviram i la quarta d’ous

Catalunya té una llarga tradició en el sector i va ser pionera a l’Estat en el desenvolupament de l’avicultura professional a principis del segle XX, a partir de la fundació l’any 1896 de la Reial Escola d’Avicultura d’Arenys de Mar (Barcelona i, dècades després, en l’expansió de l’avicultura moderna que es generalitza al nostre país a partir de la dècada dels seixanta.

Actualment és la primera comunitat autònoma productora de carn d’aviram i la quarta d’ous y les seves granges són instal•lacions modernes i adaptades als sistemes de producció europeus i a la normativa sobre benestar animal, en vigor des de l’any 2012.

Cada català consumeix 17 kg de carn fresca de pollastre, gall dindi i altres aus per persona i any i 11 dotzenes d’ous. Desterrat ja el mite del colesterol per diversos estudis científics, els valors gastronòmics i nutricionals de l’ou són indiscutibles. A més, la seva versatilitat el converteix en un dels aliments més omnipresents a la nostra cuina, que es troba a tots els rebosts. El pollastre i el gall dindi, com els ous, també ocupen un lloc primordial en la piràmide alimentària, en tractar-se de carns blanques i magres, saboroses, de fàcil digestió i amb qualitats nutritives beneficioses per a tota la població.*Peu de foto: D'esquerra a dreta, Miquel Callís, la consellera Meritxell Serret i el nou president de la FAC, Joan Anton Rafecas.

Últimes Notícies