Notícia

Per què regalem ous per Setmana Santa?

Per què regalem ous per Setmana Santa?


2019-04-11

Estem a les portes de la Setmana Santa i, entre altres tradicions per a aquestes festes, n'hi ha una que a nosaltres ens crida especialment l'atenció; els ous de Pasqua i la mona, com no podia ser d’una altra manera! A tots ens encanta gaudir d'unes postres especials com és la mona del Dilluns de Pasqua, però ¿coneixes l'origen d'aquesta dolça tradició?

Avui dia la mona es consumeix a tot el territori espanyol, però el costum prové de la costa mediterrània. El significat de la mona és celebrar la fi de les abstinències de la quaresma.

El nom ve de l'àrab "munna", que era un piscolabis que els jornalers moriscs de València oferien als seus senyors durant l'Edat Mitjana. Curiosament, en l'actualitat es consumeix a Algèria i al sud de França un pastís molt semblant a la mona, i se suposa que van ser els valencians que vivien a Orà, els qui la van posar de moda a Algèria. Les històries i les tradicions gastronòmiques compartides viatgen pel nostre mar Mediterrani, d'anada i de tornada.

La mona es decora amb ous i també es regalen ous de xocolata en aquestes dates. Però, per què regalem ous per Setmana Santa?

Doncs aquest és un costum que es remunta a uns quants milers d'anys en el passat, concretament a l'antic Egipte, on els amics i la família es regalaven ous decorats per celebrar la fi de l'hivern i el principi de la primavera, el moment en què la naturalesa reneix i les plantes floreixen.

Els cristians van continuar aquest costum, associant-la a la Resurrecció de Crist. L'ou simbolitza la llosa que tancava la tomba de Crist, que es va obrir miraculosament Diumenge de Pasqua. A més, a l'Edat Mitjana, durant la Quaresma, no només estava prohibit el consum de carn sinó també d'ous; per tant, al final de la Quaresma es pintaven i regalaven els ous que ja es podien consumir.

Per la seva banda, als països anglosaxons, la tradició ha evolucionat de manera diferent. Allà prové de la mitologia germànica: a partir de l'adoració a "Oestern", deïtat de la primavera, ve el costum de decorar ous, anomenats "easter eggs". Actualment els ous pintats s'amaguen al jardí perquè els nens petits els busquin.

També en aquest cas, l'origen de la tradició és el mateix: celebrar la tornada de la vida després del fred hivern, la Primavera, amb el seu esclat de llum i color.

Feliç Setmana Santa i feliç Primavera!
Últimes Notícies