Notícia

La campanya “L’ou, d’etiqueta” arriba a Catalunya per informar el consumidor
2015-03-25
Només l’1,2% dels catalans sap interpretar el significat del codi imprès a l’ou
Les conclusions per a Catalunya de l’enquesta sobre hàbits de consum de l’ou, elaborada per INPROVO (Organització Interprofessional de l’Ou i els seus Productos) revelen que només l’1,2% dels consumidors catalans identifica correctament el codi imprès en aquest aliment.
La presentació d’aquestes dades, que s’emmarca dins la campanya informativa “L’ou, d’etiqueta”, ha tingut lloc avui a Barcelona, a càrrec de Mar Fernández, directora d’INPROVO, i de Dolors Callís de Liderou, en representació dels productors locals.
La campanya, que compta amb el suport i el cofiançament de la Unió Europea (UE) i el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA), té com a principal objectiu “informar el consumidor sobre la traçabilitat de l’ou, indicada en el seu marcatge i etiquetatge, així com sobre les característiques de la producció d’ous a la UE, un sector modern i competitiu que, els darrers anys, ha fet grans esforços per tal que la sanitat i el benestar animal, la seguretat alimentària i la protecció del medi ambient comunitaris es converteixin en un referent mundial”, segons ha explicat la directora d’INPROVO.
”L’ou, d’etiqueta” recorrerà les principals ciutats espanyoles durant els dos anys de durada de la campanya, amb accions divulgatives adreçades al consumidor. A Barcelona, les mascotes de la campanya visitaran dijous, 26 de març, els mercats de Santa Caterina (11-13 h) i de la Llibertat (17-19 h), i divendres 27, el de la Concepció (11-13 h) i Sagrada Família (17-19 h), una acció que ha comptat amb la col·laboració de Mercats de Barcelona. Demà, primer dia de la campanya a la ciutat, se celebrarà també una xerrada informativa per a consumidors al Mercat de Santa Caterina (12 h).
Etiquetatge i marcatge, informació a l’abast de tots els consumidors
L’ou és un aliment bàsic al cistell de la compra dels catalans, que en consumeixen més de 75 milions de dotzenes l’any. Dels més de 6.000 milions d’ous consumits a Espanya el 2013, el 15% correspon a Catalunya. Segons les darreres dades del MAGRAMA, el consum per càpita a aquesta comunitat autònoma el 2013 va superar les 11 dotzenes d’ous (138), la mateixa xifra que la mitjana espanyola.
L’etiqueta de l’envàs d’ous i el codi imprès a la closca ofereixen informació de gran valor per al consumidor. Ambdós permeten la seva traçabilitat (eina de control de la seguretat alimentària) i faciliten l’elecció dels ous que més s’adapten a les preferències del consumidor en cada moment.
La majoria d’espanyols acostuma a llegir sempre, o gairebé sempre, l’etiqueta dels productes alimentaris, però en el cas de l’ou hi ha un percentatge més elevat de la població que no la llegeix mai o gairebé mai.
A Catalunya, el 68% dels consumidors assegura fixar-se en el codi marcat a la closca, percentatge que se situa lleugerament per sobre de la mitjana nacional (63%). Malgrat això, només un 1,2% l’identifica correctament: més de la meitat dels consumidors catalans (57%) el relaciona amb la data de consum preferent i el 28%, amb la data de posta. En realitat, el primer número del codi indica el sistema de producció al qual pertany i la resta de dígits serveixen per identificar el país, la província, el municipi i la granja d’origen.
Tots els sistemes de producció garanteixen la qualitat de l’ou i el benestar animal
L’etiqueta, d’altra banda, indica la data de consum preferent, el pes dels ous, la forma de cria de les gallines i el centre d’embalatge. També n’aconsella la conservació en fred. A més, pot incloure informació més detallada, com ara l’alimentació de la gallina o la composició nutritiva de l’ou.
A la UE existeixen quatre sistemes de producció d’ous: de gallina criada en gàbia, de gallina criada a terra, de gallina criada a l’aire lliure (o de pagès) i ecològic. La majoria dels consumidors espanyols d’ous ha sentit a parlar dels sistemes de producció d’ous de gàbia, de pagès i ecològics, però només un 54% coneix el sistema de gallina criada a terra.
“Tots els sistemes de producció garanteixen el compliment de les normes aplicables a cada sistema, de forma que el consumidor pugui trobar varietat d’ous al mercat”, ha explicat Mar Fernández, directora d’INPROVO. D’altra banda, Dolors Callís, productora catalana d’ous, ha assegurat que “el Model Europeu de Producció implica grans inversions en l’equipament de les nostres granges, de la cura de les aus i en capital humà; és un sector on treballen molts professionals, com ara nutricionistes, veterinaris, responsables de medi ambient i qualitat, així com els mateixos productors”.
Amb relació a altres paràmetres identificats en l’etiquetatge, desprès de les Illes Canàries, Catalunya és la comunitat autònoma que menys es fixa en la mida dels ous, i la que menys atenció presta a la data de consum preferent.
7 de cada 10 catalans desconeix l’existència de normes que garanteixen la sostenibilitat
El 70% dels consumidors catalans desconeix l’existència de normes que garanteixen la producció d’ous de gallina és sostenible. La producció d’ous és la ramaderia de menor impacte ambiental, atesa la seva elevada eficiència en l’ús dels aliments i la baixa producció de gasos d’efecte hivernacle. A més, les granges comunitàries apliquen les millors tècniques disponibles per a la reducció d’emissions al medi ambient.
Catalunya és una de les comunitats que més confia en la informació facilitada pel comerç sobre qualitat i seguretat dels productes alimentaris (75%) i en la proporcionada pels mateixos productors (81%).