Notícia

Ous per a la tornada a l’escola
Comparteix-ho a:
2018-09-14
L'OCU* defineix l'ou com un aliment rodó: és ric en proteïnes, vitamines i nutrients essencials i aporta molt poques calories. A més, és un gran aliat per al creixement i desenvolupament dels infants, per la qual cosa recomanem incloure’l a la seva dieta, especialment ara que necessiten més energia per encarar el començament de curs.
Durant la infantesa i l’adolescència es produeix un important creixement i desenvolupament de les cèl·lules i teixits, cosa que fa que les necessitats nutricionals en aquesta etapa siguin més elevades que en l’etapa d’adult. Segons l'Institut d’Estudis de l'Ou, un elevat percentatge dels infants espanyols consumeix quantitats insuficients de vitamines B1, B2, B6, B12, A, D, E i àcid fòlic, i també presenten una manca de colina, magnesi, ferro, zinc i seleni.
L'ou, doncs, és un aliment molt valuós des del punt de vista nutricional, ja que té un contingut elevat de tots aquests nutrients essencials i amb més biodisponibilitat que en altres aliments, és a dir, més fàcils d'absorbir per l'organisme.
Per exemple, sabies que l'ou cobreix més del 20% de la ingesta diària recomanada de proteïna i vitamines B2, B12 i A, colina, fòsfor i seleni, i més del 10% de vitamines B1, B6, D i E, àcid fòlic, ferro i zinc? L'ou també és la millor font dietètica de colina, un nutrient essencial per al desenvolupament del sistema nerviós i del cervell en les primeres etapes de la vida. Encara que es pot trobar en aliments d'origen vegetal, la del rovell d'ou és més fàcilment assimilable pel nostre cos, i només aporta el 3-7% de les calories diàries recomanades!
Per això, l'Institut de l'Ou, tenint en compte les ingestes diàries recomanades per a nens d’entre 1 i 13 anys, recomana prendre un ou fins als 9 anys i fins a dos ous a partir dels 10.
Adeu al mite del colesterol
L'ou s'ha relacionat erròniament amb l’augment de la colesterolèmia pel seu contingut en colesterol, però les darreres recerques realitzades desmitifiquen aquesta afirmació i conclouen que la ingesta moderada d'ous no incrementa el risc cardiovascular.
S'ha demostrat que els condicionants nutricionals d'aquesta malaltia són múltiples i l'efecte del colesterol dietètic sobre la concentració de colesterol plasmàtic o LDL (conegut com a “colesterol dolent”) és molt menor que el d'altres components de la dieta, com la ingesta energètica, els greixos saturats i els àcids grassos trans, que l'ou aporta en quantitat baixa o nul·la (en el cas del greix trans).
A més, els ous contenen quantitats apreciables d'altres elements beneficiosos des del punt de vista cardiovascular; principalment, nutrients antioxidants i greixos insaturats. Per això, no cal tenir por d'introduir els ous de forma regular dins d’una dieta equilibrada i variada, també en la dels nostres fills.
No obstant això, també hem d'afegir que especialment durant la infància no n’és aconsellable un consum excessiu per evitar que es desplacin de la dieta altres aliments també necessaris i gairebé sempre no tan ben acceptats pels nens, com ara les verdures, hortalisses o llegums. Com tot a la vida, l'important és trobar l'equilibri!
Receptes fàcils i irresistibles
A més dels beneficis nutricionals que acabem d’esmentar, els ous són fàcils de digerir i agraden a tots els nens. Voleu més raons per introduir ous a la dieta dels vostres fills? Aquest article elaborat per l'Institut d’Estudis de l'Ou aprofundeix sobre aquest aspecte, desmitifica alguns errors associats al seu consum i recull un resum d'estudis relacionats amb el tema, en població general, però molt especialment en la infància.
Vols idees perquè resultin irresistibles per als més petits? Aquí tens una dotzena de receptes fàcils i delicioses que no et cansaràs de fer.
Bon profit i feliç tornada a l’escola #EggsLoversLiderou!!
*NOTA: Consulta l'article de l'OCU (Organització de Consumidors i Usuarios) al següent enllaç