Blog

ACTUALITAT A LIDEROU

22.11.2023

L’ou, aliment del futur

El passat 13 d’octubre es va celebrar el Dia Mundial de l’Ou. En el marc d’aquesta efemèride, l’Institut d’Estudis de l’Ou va celebrar una jornada a Madrid on diversos experts van detallar les raons per les quals l’ou és un dels aliments més complets que existeixen, i el seu paper serà clau per millorar la dieta del futur de la població mundial. Dolors Callís, la nostra directora de Comunicació i Relacions Institucionals i presidenta de Aseprhu, l’Associació Espanyola de Productors d’Ous, i vicepresidenta de INPROVO, l’Organització Interprofessional de l’Ou i els seus Productes, no va faltar a la cita.

La jornada va comptar amb la participació dels socis i els experts del Consell Assessor de l’Institut d’Estudis de l’Ou, així com de representants del sector de l’avicultura de posta a Espanya i professionals de diferents àmbits.

El tema triat per la Comissió Internacional de l’Ou per aquest any és “Ous per a un futur saludable”. En aquest concepte es va centrar la intervenció de Juan Pascual, veterinari, divulgador i autor de “Raons per ser omnívor. Per la teva salut i la del planeta”, qui va exposar el paper rellevant de l’ou en la dieta i també en la protecció del medi ambient a escala global.

Pascual, juntament amb la Dra. Ana María López Sobaler, Catedràtica de Nutrició i Bromatologia de la Universitat Complutense de Madrid, i el Dr. Raúl Zamora Ros, Investigador principal a l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), van participar també en la taula rodona titulada “L’ou, aliment del futur”. Es van detallar les raons per les quals l’ou és un aliment rellevant en la dieta i la salut humanes, capaç de respondre a les necessitats i demandes dels consumidors del demà, incloent-hi la de promoure un consum sostenible. Així, Ana María López Sobaler va posar en relleu el paper important que juga l’ou en la salut de la dona, destacant que “les dones han de cuidar especialment la seva alimentació durant tot el seu cicle vital, perquè en general necessiten menys energia que els homes, però igual o major quantitat d’altres nutrients”. A més, Raúl Zamora Ros va subratllar la importància del consum d’ous durant el tractament de determinades malalties on els pacients necessiten un subministrament extra de proteïnes i energia, com és el cas dels tractaments oncològics o en pacients amb dificultats per menjar, ja que es poden presentar amb textures molt diferents.

Boticaria García, Guardó d’Or 2023

A més a més, durant l’acte de celebració del Dia Mundial de l’Ou, Dolors Callís va fer l’entrega del Guardó d’Or 2023, premi que l’Institut d’Estudis de l’Ou atorga cada any a les persones o institucions que han fomentat el coneixement o bon ús de l’ou.

Aquest any, el guardó ha recaigut en la farmacèutica i nutricionista Marian García, més coneguda com a “Boticaria García”, per la seva tasca divulgativa en el camp de la nutrició a les xarxes socials, publicacions i mitjans de comunicació, informant no només amb base científica, sinó amb un to proper i didàctic.

La membrana d’ou amb aplicacions mèdiques, Premi a la Recerca 2023

L’Institut d’Estudis de l’Ou va fer l’entrega també del XXVII Premi a la Recerca 2023, al treball titulat “Membrana de closca d’ou amb capa externa recoberta d’apatita: un nou compost biohíbrid osteoinductor per a la regeneració guiada d’os/teixit”, desenvolupat per un grup multidisciplinari de set investigadors i estudiants de doctorat de nou institucions, liderats per Jaime Gómez Morales, Científic Titular del Instituto Andaluz Ciencias de la Tierra (CSIC-Universidad de Granada), els quals treballen en el disseny i preparació de materials d’interès en tractaments mèdics. El treball obre la porta al desenvolupament de biomaterials a partir de la membrana de l’ou, de gran interès per a aplicacions mèdiques en regeneració òssia.